Meer weten over de Trade Fair Aalsmeer?
Neem contact met ons op
NH20201210 039

Op donderdag 10 december 2020 heeft Steven van Schilfgaarde de Greenovation Award uitgereikt tijdens de Dag van de Coöperatie. De vakjury én het publiek hadden beiden een aandeel van 50% in de eindbeoordeling en kozen voor Barendse Freesia met het concept FreGanzia; een innovatief en vrijwel emmissieloos teeltsysteem.

​De Greenovation Award was ook dit jaar weer een veelbesproken onderwerp. Dit was te merken aan het aantal stemmen, er is meer dan 1100 keer gestemd! De nominaties hebben vanaf de bekendmaking veel aandacht getrokken op de social media kanalen. Uiteindelijk heeft het publiek in totaal 1114 keer gestemd en samen met de vakjury de winnaar van 2020 gekozen.

Freganzia
De winnaar Barendse Freesia heeft gewonnen met het concept Freganzia. Barendse Freesia teelt op revolutionaire wijze de dubbelwitte Freganzia. Het bedrijf maakt optimaal gebruik van het aantal vierkante meters met een drielaags teeltsysteem in een volledig geconditioneerde klimaatcel. De 850 zonnepanelen voorzien de ledverlichting van stroom en dankzij het gesloten teeltsysteem zijn bestrijdingsmiddelen overbodig. Ook hergebruikt Barendse het drainwater en is de klimaatcel vrijwel emissieloos.

De jury over Freganzia van Barendse Freesia's: "Freganzia is een innovatief en vrijwel emissieloos teeltsysteem. Het is een veelbelovend totaalconcept, waarin rekening wordt gehouden met bijna alle onderdelen van footprint (energie, water, gewasbeschermingsmiddelen, ruimtegebruik). Dit soort innovaties zal toekomstbepalend zijn voor de sector en dit totaalconcept kan dienen als voorbeeld en inspiratiebron voor de sector, collega-kwekers maar ook voor bijvoorbeeld veredelaars."


Bekijk de video van de winnaar van de Greenovation Award 2020